Zdrowe Ziarna, Nasiona i Pestki

Na całym świecie istnieje kilkadziesiąt tysięcy roślin jadalnych. Całe ziarna zyskują coraz bardziej na popularności wśród ludzi, a powiedzenie całe ziarno staje się synonimem słów pełnowartościowy i naturalny. AlterVita nie oferuje wszystkich ziaren i nasion, ale takie, które mają wyjątkowe właściwości zarówno prozdrowotne, jak i smakowe. Ziarna już od czasów starożytnych były hodowane i używane przez ludzi. Obecnie ziarna zbóż są podstawowymi produktami spożywczymi na całym świecie.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 25

Nasze nasiona, ziarna i pestki znajdują zastosowanie zarówno jako przekąski, przez bardziej wyszukane dania, aż do wyrafinowanych koktajli smakowych. Na przykład ostropest plamisty, który już od wieków był znany ze swojego pozytywnego działania na wątrobę, można pić w formie naparów. Pestki dyni, słonecznik łuskany, nasiona konopi dodawać do wypiekanego pieczywa, czarnuszkę dodawać do wina, siemię lniane zagotować, odcedzić i jeść w formie kisielu – kiedy ma się problemy żołądkiem, sezam biały i czarny czy komosę ryżową dodawać do sałatek, orzechy włoskie, migdały czy morwę białą, można dodawać do ciast, z nasion chia, zblendowanych orzechów nerkowca, kefiru i naszego musli pełnoziarnistego robić pyszny koktajl, z kaszy jęczmiennej zrobić zupy, z kaszy jaglanej zrobić pyszny budyń jaglany, płatki owsiane jeść na śniadanie w popularnej owsiance z daktylami i innymi owocami, ksylitol fiński i erytrol stosować jako zdrowy zamiennik cukru, a błonnik witalny uzupełniać w razie jego braków w diecie.

Niezdrowa dieta jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób, takich jak choroby serca, udar mózgu czy cukrzyca. Zdrowa dieta może obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych z tych chorób. Plan zdrowego odżywiania oprócz warzyw, owoców, produktów mlecznych, chudego mięsa, jaj i olejów roślinnych, kładzie nacisk na ziarna, nasiona i orzechy.

AlterVita daje Państwu duży wybór wyżej wymienionych nasion, ziaren i pestek. Żyjmy i jedzmy zdrowo z AlterVitą.

Według Eurostatu (raport z 2016 roku) ziarna zbóż stanowią jedno z głównych światowych źródeł żywności, wytwarzając do 300 milionów ton rocznie. Całe ziarna stanowią znaczącą grupę, która dzięki swoim frakcjom, otrębom i zarodkom ma doskonałe właściwości odżywcze i bioaktywne.

Raport Światowej Organizacji Zdrowia (2012–2016) pokazuje, że spożywanie pełnych ziaren może zmniejszać ryzyko chorób (cukrzycy typu drugiego, chorób układu krążenia, nadciśnienia i otyłości). Również szereg badań epidemiologicznych, pokazuje odwrotną korelację między spożyciem pełnego ziarna, w tym części otrębów, a zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych i zespołów metabolicznych. Badania sugerują również, że kwasy fenolowe mogą, wraz z błonnikiem, odpowiadać za wiele skutków zdrowotnych pełnych ziaren, a ich pochodne stanowią około jednej trzeciej całkowitego spożycia polifenoli w naszej diecie.

Naukowcy wykazują, że frakcje otrębów i zarodków wywierają pozytywny wpływ na zdrowie zwierząt i ludzi poprzez dwa mechanizmy – poprzez uwalnianie niestrawnych włókien w celu modulowania składu i aktywności mikroflory jelitowej i po drugie, dostarczając substraty, takie jak odporna skrobia, nieskrobiowe polisacharydy (β-glukan i arabinoksylany) oraz fenole, które mają być metabolizowane do praktycznych metabolitów mikroflory.

Długoterminowe badania obserwacyjne wykazały, że dieta pełnoziarnista wiąże się z niższym ryzykiem przybierania na wadze, a dokładnie ilość około 48 gram ziarna na dzień może przyczynić się do obniżenia wskaźnika masy ciała (waga w stosunku do wzrostu), mniejszy obwód talii i niższy poziom tkanki tłuszczowej. Badania wykazały, że potencjał funkcjonalny żywności na bazie zbóż jest związany z ich związkami węglowodanowymi, takimi jak β-glukan, arabinoksylan, inulina oraz ich bioaktywnymi związkami, takimi jak fenole.

Wiele produktów jest nazywanych nasionami, ale w rzeczywistości to są suche owoce. Rośliny, które produkują jagody, nazywane są bakaliami, nasiona słonecznika są sprzedawane również, jako niełuskane zamknięte w twardej ścianie owocu, a orzechy to po prostu łuskany owoc niektórych roślin z nieprzeźroczystym ziarnem.

Z nasion, ziaren i pestek jest także wytwarzana naturalna i bezglutenowa mąka.

Przewiń do góry